Glavni grad Podgorica

O marihuani


Nov 29, 2013


MARIHUANA je najrasprostranjenija i najpopularnija droga u svijetu i kod nas. Mnogi se zalažu za legalizaciju marihuane, ističući njena pozitivna svojstva i propagirajući da pušenje marihuane ne izaziva zavisnost. S obzirom na to da su mladi često u zabludi da marihuana nije štetna po zdravlje, kao i na činjenicu da je većina korisnika drugih psihoaktivnih supstanci počela od marihuane, važno je ukazati na štetna svojstva marihuane.

ŠTA JE MARIHUANA I KAKO SE KORISTI?

Marihuana je siva, zelena ili smeđa mješavina suvog isjeckanog lisca, stabljika, semjenki i cvijeća konoplje, (Cannabis sativa). Cannabis (kanabis) je termin koji se odnosi na marihuanu i na ostale droge koje potiču od ove biljke.
Većina korisnika mota marihuanu u cigarete (koje se zovu joint) ili je puše u luli. Neki korisnici stavljaju marihuanu u hranu ili od nje prave čaj. Može se koristiti i tako se izvadi duvan iz cigarete i zamijeni se marihuanom. U posljednje vrijeme u cigarete marihuane se stavlja crack kokain ili izmrvljena tableta i to se zove ‘hemija’.

U KOM UZRASTU DJECA OBIČNO POČINJU SA UZIMANJEM MARIHUANE?

Sa upotrebom marihuane i ostalih droga počinje se u srednjoj školi i ranim dvadesetim, a u kasnijim godinama stanje se pogoršava. Vrijeme počinjanja konzumiranja marihuane i ostalih droga, u prosjeku se pomjerilo na oko 15 godina. Zabilježen je i porast sve mlađih i mlađih adolescenta, djece od 12, 13 ili 14 godina, koji zloupotrebljavaju ili su vec zavisni od psihoaktivnih supstanci, prije svega od marihuane.

ZAŠTO MLADI UZIMAJU MARIHUANU?

Djeca i mladi uzimaju marihuanu iz različitih razloga. Radoznalost i želja da se uklope u određenu grupu su najčešći razlozi. Naravno mladi koji puše cigarete i/ili piju alkohol su u većem riziku da počnu uzimati marihuanu. Takođe, istraživanja su pokazala da postoji veća šansa da dijete počne da uzima drogu ukoliko neko od članova porodice pije alkohol i uzima tablete. Roditelji, djed, baka, starija braća i sestre su uzori na koje se djeca ugledaju. Neki mladi koji uzimaju droge se ne slažu sa roditeljima. Neki imaju prijatelje koji koriste droge i koji ih nagovaraju da počnu. Svi faktori okoline koji okružuju dijete – kuća, škola, susjedstvo – utiču na to da li će dijete probati psihoaktivne supstance. Djeca koja duže uzimaju marihuanu mogu postati zavisna i to biva osnovni razlog zbog kojeg oni nastavljaju uzimanje droge. Neki pominju psihološko razrješenje kao razlog zbog kojeg se marihuana uzima – da bi se lakše suočili sa zabrinutošću, ljutnjom, depresijom, dosadom itd. Istraživanja su pokazala i to da su djeca i mladi (oba pola), koji su psihički i seksualno zlostavljani, izloženi većem riziku nego drugi, da počnu da uzimaju marihuanu i druge droge, i to u mlađem uzrastu.

KAKO ĆETE OTKRITI DA VAŠE DIJETE UZIMA MARIHUANU?

Postoje neki znakovi po kojima to možete otkriti. Ako je neko uzeo marihuanu može da:
– izgleda kao da ima vrtoglavicu
– teško hoda
– izgleda blesavo i smije se bez razloga
– ima crvene i zakrvavljene oči
– teško pamti stvari koje su se upravo desile.

Kad prvobitni efekti nestanu, posle nekoliko sati, korisnik može biti veoma pospan.
Roditelji bi trebalo da prate promjene ponašanja kod svoje djece, iako ovo može biti teško s obzirom na pubertet. Roditelji moraju da obrate pažnju na sljedeće znakove: povlačenje u sebe, depresija, premorenost, bezobzirnost, neprijateljstvo i pogoršanje odnosa sa članovima porodice i prijateljima. I promjene u školi, učestalo izostajanje i lijenost, nezainteresovanost za sport ili druge omiljene aktivnosti, kao i promjene navika jedenja i spavanja, mogu biti povezane sa upotrebom psihoaktivnih supstanci. Ipak, ovi znakovi mogu ukazivati i na probleme koji nisu izazvani upotrebom droga. Osim na gore navedeno, roditelji treba da obrate pažnju i na:
– tragove droga i pribora za drogiranje, kao sto su lule i papir za uvijanje duvana tzv. ‘rizle’
– miris spaljene trave na odjeći i u spavaćoj sobi
– korišćenje tamjana i drugih osvježivača vazduha
– uzimanje kapi za oči
– odjeću, postere, nakit i sl. stvari koje propagiraju uzimanje droga.

DA LI MARIHUANA IZAZIVA ZAVISNOST?

Da. Iako svi koji uzimaju marihuanu ne postanu zavisni, oni koji počnu kompulzivno da traže i uzimaju ovu drogu postaju zavisni od marihuane. Kod teških korisnika marihuane može se razviti tolerancija. Tolerancija se javlja kada su korisniku potrebne veće količine psihoaktivnih supstanci da bi se postigli željeni rezultati, koji su ranije postizani manjim dozama. Neki teški korisnici pokazuju znakove zavisnosti, jer kad ne uzimaju drogu javljaju se simpomi odvikavanja (apstinencijalna kriza): nemir, gubitak apetita, nesanica, gubitak težine i drhtanje ruku. Prema jednoj studiji, kod mladih koji uzimaju marihuanu i kod kojih je ranije zabilježeno asocijalno ponašanje brzo je došlo do stvaranja zavisnosti na ovu drogu. Ova je studija, takođe, pokazala da je kod problematične djece koja puše cigarete, uzimaju alkohol i marhiuanu, napredovanje od prvog do redovnog uzimanja marihuane bilo toliko kao napredovanje do redovnog pušenja cigareta, a još veće nego do redovnog uzimanja alkohola.

KAKO DA SPRIJEČITE DIJETE DA DOĐE U DODIR SA MARIHUANOM?

Ne postoji čarobna formula za sprječavanje djeteta da uzme drogu. Ali, uticaj roditelja mozže biti veliki ako razgovaraju sa svojom djecom o opasnostima koje sobom nosi upotreba marihuane i ostalih psihoaktivnih supstanci, kao i to da su oni aktivno uključeni u živote svoje djece. I pošto se djeca upišu u srednju skolu, roditelji treba da budu zainteresovani za njihov rad u školi, vanškolske aktivnosti i upoznavanje djetetovih prijatelja. Istraživanja su pokazala da ispravna roditeljska briga i interes za djetetovo ponašanje moze da utiče na prestanak dalje upotebe psihoaktivnih supstanci i kod onih adolescenata koji su skloni uzimanju marihuane, kao što su buntovnici, oni koji ne mogu kontrolisati svoje emocije i koji su pod stresom. Da bi se informisali o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u svom kraju, važno je da se uključite u programe prevencije u svojoj opštini, mjesnoj zajednici ili školi. Pronađite u kojim preventivnim programima vaše dijete i vi možete zajedno da učestvujete.

RAZGOVARAJTE SA SVOJOM DJECOM!

Kao što možete da vidite, marihuana je opasna droga koja ostavlja tragove po zdravlje i dobrobit djece i adolescenata u kritičnom periodu njihovog života kada odrastaju, sazrijevaju, uče i postavljaju temelje za dalji razvoj. Kao roditelju, djeca vam se obraćaju za pomoć i savjet pri rješavanju nekog problema i donošenju odluka, uključujući i odluku o neuzimanju psihoaktivnih supstanci. Vi ste njihov uzor i vaša odluka da ne uzimate psihoaktivne supstance će pojačati poruku koju upućujete svojoj djeci.