Glavni grad Podgorica

Obilježen Dan ustanove JU Kakaricka gora


Septembar 11, 2020


U petak, 11. septembra 2020. godine Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica obilježila je Dan ustanove, dvanaestu godišnjicu postojanja i rada. Na Dan ustanove organizovan je sportski dan, uz turnire u stonom tenisu, pikadu i šahu na kojima su učestvovale naše klijentkinje i klijenti i zaposleni.

Stoni tenis je aktuelan i omiljen među klijentima/kinjama i važi za izuzetnu motivacionu igru koja pozitivno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje klijenata, naročito onih koji su još uvijek u periodu adaptacije. Glavni cilj sportskih aktivnosti je njihov pozitivan uticaj na konativne i kognitivne karakteristike i resocijalizaciju klijenata.


U ovim epidemiološki zahtjevnim vremenima prepoznali smo značaj akcentovanja svih aktivnosti koje su u vezi sa resocijalizacijom naših klijentkinja i klijenata, pa je ovo bila prilika da kroz jačanje timskog duha i solidarnosti još jednom ukažemo na povezanost zdravih stilova života i mentalnog zdravlja.

Danas posle dvanaest godina rada Javne ustanove, sa ponosom možemo istaći da su uslovi tretmana, predanost i profesionalnost u radu sa klijentima/kinjama prepoznati kako u našoj zemlji tako i u regionu. Krajnji cilj naših klijentkinja i klijenata je promjena načina života koja će ih trajno držati van problema. Put ka postizanju ovog cilja je često trnovit, pun uspona i padova, zato tim stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, svim fazama tretmana, koji ima svoje zakonitosti, prilaze sa posebnom pažnjom, od psihofizičke stabilizacije, preko prevencije recidiva, porodične terapije do rada na potpunoj resocijalizaciji.

Kroz brojne aktivnosti smo, u godinama za nama, radili na podizanju svijesti javnosti o ovom problemu i razbijanju predrasuda koje su u vezi sa bolestima zavisnosti. Najčešće čujemo da to nije neka bolest, nego nečiji izbor ili hir, da liječenje nije ni potrebno nego samo izolacija. I jedno i drugo mišljenje je pogrešno i štetno. Pokušaji improvizacije i samoliječenja, nažalost, u velikom broju slučajeva završavaju se recidivom i povratkom u bolest. Na taj način se gubi dragocjeno vrijeme, a posljedice bivaju sve teže.

Sa druge strane, i pored svoje kompeksnosti zavisnost se uspješno može prevazići uz ličnu odluku, podršku porodice i adekvatnu stručnu pomoć. O tome svjedoče iskustva klijentkinja i klijenata koji su prošli tretman u našoj ustanovi. Rezultati koje smo postigli u prethodnih dvanaest godina pokazuju da je Javna ustanova za smještaj rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica danas renomirana institucija za treman hemijskih i nehemijskih zavisnosti čije osoblje čine visokospecijalizovani stručnjaci različitih profila.

Članak “Kako pomažemo našim klijentima u doba korone?” možete pročitati na ovom linku.

K