Glavni grad Podgorica

U bioskopu JU Kakaricka gora održana projekcija dokumentaraca

U bioskopu JU Kakaricka gora sinoć je održana projekcija dokumentaraca „Zavisnost: Drugi ugao“ i „Barijere: Osobe sa invaliditetom“. Tim povodom gosti ove ustanove bili su akteri dokumentarca „Zavisnost“, Marija Zogović ispred Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i Boban Sekulić, koordinator programa za smanjenje štete u NVO Cazas, kao i poznati crnogorski reditelj Nikola Vukčević (Galileo production), koji je autor ovih ostvarenja. Nakon uvodnog obraćanja direktorice JU Kakaricka gora Dijane Milošević, gosti su bili u prilici da razgovaraju sa klijentima/kinje.

Pomenuti dokumentarci nastali su u okviru projekta PRIME, koji je posvećen marginalizovanim grupama u Crnoj Gori.

Dokumentarac “Zavisnost” bavi se problemom zavisnosti, diskriminacijom i stigmatizacijom sa kojom se suočavaju sadašnji i bivši korisnici psihoaktivnih supstanci. Dokumentarac prati nekoliko protagonista i njihove ispovijesti vezane za borbu protiv zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: Bobana Sekulića, bivšeg zavisnika, koji danas u okviru NVO CAZAS aktivno radi na promociji i implementaciji programa smanjenja štete u odnosu na HIV i Hepatitis; Mariju Zogović, bivšu zavisnicu koja radi pri Kancelariji za prevenciju zavisnosti Glavnog grada Podgorice; kao i anonimnog zavisnika koji se nakon 20 godina konzumiranja psihoaktivnih supstanci prijavio za program supstitucije, u nadi da će jednoga dana i u potpunosti uspjeti da se oslobodi poroka.

Dokumentarac “Barijere” prati živote Ivana Ćorovića, Nikole Zekića, Duške Vujačić i sestara Ive i Jane Vujisić – koji se suočavaju sa brojnim barijerama u svakodnevnom životu, boreći se za svoje ravnopravno mjesto u društvu. Dokumentarac o mladim osobama sa invaliditetom, kroz prizmu njihovih pojedinačnih životnih priča – predstavlja izazove sa kojima se ova marginalizovana grupa susrijeće, njihovu potrebu da budu ravnopravno uključeni u svim sferama života, izbjegavajući njihovo predstavljanje u stereotipnim okvirima: ulozi „žrtve“ i ulozi „heroja“.​


Jun 16, 2022