Glavni grad Podgorica

Psiholozi iz Javne ustanove voditelji treninga „Jačanje kapaciteta kadra za jačanje ličnih snaga mladih, s fokusom na vulnerabilne grupe”

Psiholozi iz Javne ustanove za smještaj, rehabilitacije i resocijalizacije korisnika PAS Podgorica Nikola Ralević i Dijana Milošević su od 15.11 –  16.11.2023. godine učestvovali u vođenju treninga „Jačanje kapaciteta kadra za jačanje ličnih snaga mladih, s fokusom na vulnerabilne grupe”. Trening je bio namijenjen zdravstvenim radnicima i saradnicima i realizovao se u prostorijama Kuće zdravlja u Podgorici.

Trening “Jačanje kapaciteta kadra za jačanje ličnih snaga mladih, s fokusom na vulerabilne grupe” se realizuje u okviru projekta Udruženja psihologa Crne Gore, čiji su aktivni članovi i psiholozi zaposleni u Javnoj ustanovi.

Ciljevi projekta su unapređenje kapaciteta stručnih službi u školama za pružanje kratkih intervencija osobama koje koriste droge (indikovana prevencija, SKIRT model); jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika u nespecijalizovanim okruženjima za pružanje na dokazima zasnovanih intervencija mladima koji počinju da koriste droge i jačanje ličnosnih snaga vulnerabilnih grupa.

Poseban značaj projekta je u tome što doprinosi jačanju kapaciteta u oblasti indikovane prevencije upotrebe droga. UNODC i WHO prepoznaju da kratke intervencije imaju vrlo dobru bazu dokaza o učinkovitosti u svim okruženjima i jednako su primjenljive kako u školi tako i u zdravstvenim institucijama.

Naredni trening biće realizovan 4. i 5. 11. 2023. godine za zaposlene u školama.